Kysymyksiä ärtyvän suolen oireyhtymästä

Olin hiljattain Domakers Finlandin järjestämässä tilaisuudessa, jossa pääsimme kuulemaan uusinta tietoa ärtyvän suolen oireyhtymästä eli IBS:sta (irritable bowel syndrome). Olen itse kärsinyt vatsavaivoista, joskus pahastikin ja sen vuoksi perehtynyt aiheeseen paljon. Työskentelin myös sairaanhoitaja-aikoina gastroenterologien kanssa ja sain tietoa paljon sitä kautta. Kyselin Instagramissa seuraajiltani, kiinnostaisiko heitä saada lisätietoa ärtyvän suolen oireyhtymästä ja todella moni vastasi kyllä. Päätinkin siksi rakentaa pienen info-paketin teille aiheesta. Ette ole oireiden kanssa yksin 🙂

Moni varmasti miettii, miten erottaa ärtyvän suolen oireyhtymän tavallisista vatsavaivoista? Ärtyvän suolen oireyhtymä on toiminnallinen vatsavaiva, jossa tutkimuksissa ei löydy suolesta vikaa, mutta suolen toiminta on silti häiriintynyt. Ruokavaliolla ja muilla elintavoilla voidaan vaikuttaa merkittävästi oireiden laatuun. Lääkäriin on syytä lähteä jos esiintyy myös muita oireita, esimerkiksi laihtumista ja väsymystä, ulosteessa on verta, suolen toiminta on hiljan muuttunut (ripulitaipumusta tai ummetusta) ja jatkunut muutamia viikkoja, suvussa esiintyy paksusuolen tai munasarjojen syöpää tai vaivat jatkuvat hankalina omahoidosta huolimatta. (Lähde Lääkärikirja Duodecim.)

Haastattelin ystävääni, joka on kärsinyt pahoista IBS-oireista pitkään. Voisitte mahdollisesti samaistua näihin vastauksiin?

Minkälaisia oireita sinulla on ollut?

Oireet vaihtelevat ja menevät kausittain. Yleensä eri tyyppisiä vatsakipuja ja -kramppeja, vatsa on sekaisin, turvottaa, joskus taas voi olla ummetusta. 

Milloin ja miten huomasit, että kyseessä on ärtyvän suolen oireyhtymä?

Epäilin keliakiaa, koska vehnättömyys helpottaa oireita, mutta mahalaukun tähystyksessä todettiin, ettei mitään sairautta ole. Sain lääkäriltä diagnoosiksi IBS:n, jota tosin itsekin epäilin, koska pitkään kestäneet oireet olivat juuri IBS:n kaltaisia. 

Mitkä asiat pahentavat oireita?

Stressi! Usein huomaan ensimmäisenä kärsiväni stressistä vatsakivuistani ja siitä että vatsa on jatkuvasti sekaisin. Lääkäri sanoi, että pitäisi viettää tasaista ja onnellista elämää 😉 Helpommin sanottu kuin tehty! Tietyt ruuat pahentavat oireita, kuten itselläni alkoholi, rasvainen ruoka, vehnä, ruis. Vatsaa ärsyttävät ruuat myös vaihtelevat todella paljon, sillä silloin kun vatsa ja suolisto on todella ärtynyt, lähes kaikki ruuat pahentavat oireita ja tuntuu, ettei mitään uskalla syödä. 

Mitkä asiat auttavat oireisiin?

Monet suosivat FODMAP-ruokavaliota, mutta itse en noudata sitä, vaan kokeilemalla seuraan, että mikä minulle sopii ja mikä ei. Esimerkiksi FODMAP:n mukaan vältettävät pavut eivät yleensä aiheuta minulle mitään oireita, kun taas kaurapuuro, jota suositellaan vatsaystävällisenä, pahentaa oireitani. Kun vatsa on todella kipeä, niin minua auttaa lepo ja vatsaystävällinen, nestemäinen ruoka esim. sosekeitot tai riisipuuro. Olen käynyt myös ravitsemusterapeutilla, jolta sain paljon apua ruokavaliooni ja sain vähennettyä oireilua.

Oletko kokeillut IBS oireisiin tarkoitettuja valmisteita? 

Olen kokeillut kahta eri kuitulisää ja toinen niistä on hyvä, koska se rauhoitti vatsaa. Sunwic esimerkiksi sopii minulle ihan hyvin ja Vi-Siblin esimerkiksi on huono, koska se on niin inhottavaa syödä (koostumus).

Miten IBS on vaikuttanut elämääsi?

Lähes aina lomamatkalla vietän yhden päivän hotellilla sängyssä vatsakipujen takia, varmaankin koska lomalla syödään epäsäännöllisemmin, epäterveellisimmin ja nautitaan alkoholia enemmän kuin arjessa. Uudet tilanteet, esim. työmatkat voivat jännittää ja silloin vatsa onkin jatkuvasti sekaisin eli on aina tarkistettava missä sijaitsee lähin vessa 😀 Olen joutunut perumaan menoja ja treenejä vatsavaivojen takia, se harmittaa. Ylipäätään on kiusallista, jos vatsa on sekaisin ja tuntuu, että on vaan PAKKO päästä vessaan heti, olitpa sitten keskellä autoruuhkaa tai työtapaamisessa… 

Miten liikkuminen vaikuttaa oireisiin?

Jos vatsa on sekaisin, vältän raskasta liikuntaa, mutta esimerkiksi kävely ja kevyt liikunta auttavat turvotukseen. Olen kuullut, että jooga on todella hyvä harrastus vatsavaivoista kärsiville, se on ns. sisäistä hierontaa vatsalle 🙂

*tuotteet saatu Verman

Yllätyin siitä, kuinka paljon ärtyvän suolen oireyhtymän oireet vaikuttavat ystäväni elämään. Halusinkin antaa hänelle testiin Vermanilta saamani Diplomag® IBS -tuotteet. Miksi kärsiä oireista, jos on olemassa turvallisia, tutkittuja laadukkaita tuotteita oireiden lievitykseen? Tuotteet on tarkoitettu sekä ripuli- että ummetuspainotteisen IBS:n hoitoon: vatsakipu, ripuli, ummetus, turvotus ja ilmavaivat. Lisätietoa tuotteesta ja ärtyvän suolen oireyhtymästä voit lukea täältä. Infoan tietenkin heti teitä, kun saan ystävältäni kommenttia siitä, miten tuotteet toimivat.

Mitä mieltä olitte tästä aiheesta? Kiinnostaako lukea myös terveysjuttuja ajoittain? 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s