Kosmetiikkatuotteiden säilyvyydestä

Taas oli se aika keväästä kun havahduin, että kosmetiikkakaappini kaipaa kevätsiivousta. Yhtä sun toisenlaista purnukkaa oli jälleen kerran päässyt kertymään kaapin pohjalle. Kuinka moni samaistuu siihen, että kylpyhuoneen kaapista löytyy lojumasta useita purnukoita, osa avattuja, osa avaamattomia? Uskon, että moni ja ajattelinkin kertoa teille hieman kosmetiikkatuotteiden säilyvyydestä.

B0F4AFC0-23DB-476E-8475-B4CC2C3E62B5.JPG

MAINOS – SISÄLTÖ JATKUU ALLASISÄLTÖ JATKUU

Mitkä asiat kertovat tuotteen säilyvyydestä?

1. Pakkausratkaisu: Pumppupullo on usein hygieeninen valinta, koska tuotteen saa otettua pullosta koskematta siihen sormin. Pumppupulloon ei myöskään pääse ilmaa ja näin ollen bakteereita. Avoimesta purkista voide kannattaa ottaa lastaimen tms. avulla, jotta likaiset sormet eivät kontaminoi voidetta. Usein lastaimen käyttö on monen mielestä vaivalloista, joten muistathan ainakin käsitellä tuotetta puhtain käsin. Purkin kansi tulee aina sulkea kunnolla käytön jälkeen. Myös purkin väri voi kertoa tuotteen säilyvyydestä. Esimerkiksi mustat purkit suojaavat tuotetta yleensä valolta. 

DD50AA64-2157-49B9-A2B2-BD604D40E62E.JPG

2. Merkintä säilyvyydestä: Purkista on löydyttävä parasta ennen -päivämäärä, vähimmäissäilyvyysmerkintä tai purkkisymbooli siitä, kuinka kauan tuote säilyy käyttökelpoisena avattuna. Monille purkkisymbooli on varmasti tuttu. Purkkisymbooli voi olla esimerkiksi ns. tiimalasisymbooli, jossa ilmenee tuotteen käyttöaika purkin avaamisen jälkeen. Kosmetiikkatuotteissa tulisi olla myös ns. PAO-merkintä eli avoimen purkin kuva ja sen vieressä numeromerkintä, joka ilmaisee, kuinka kauan tuote säilyy käyttökelpoisena avaamisen jälkeen. Esimerkiksi merkintä 12M tarkoittaa, että tuote säilyy käyttökelpoisena avaamisen jälkeen 12 kuukautta.

1C8DFAF9-5E93-4118-BBAC-5E4D964E841A.JPG

3. Tuotteen ulkonäkö: Tuotteen ulkonäköön, väriin, hajuun ja koostumukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Jos tuote on alkanut haista pahalle tai esimerkiksi hajuveden tuoksu on muuttunut, on se todennäköisemmin päässyt pilaantumaan. Myös rakenteeseen kannattaa kiinnittää huomiota. Jos emulsio on erottunut öljy- ja vesikerrokseksi, on se todennäköisemmin päässyt pilaantumaan. 

4. Ainesosat: Säilöntöaineiden tarkoitus on estää bakteerien pääsy tuotteeseen ja pidentää tuotteen käyttöikää. Synteettisessä kosmetiikassa säilöntöaineena käytetään usein parabeeneja. Säilöntäaineettomien tuotteiden säilyvyyteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Luonnonkosmetiikkatuotteissa säilyvyyttä pidennetään mm. pakkausratkaisuilla, eteerisillä öljyillä ja säilöntäaineilla, jotka ovat alkuperältään synteettisiä. Näistä esimerkkejä ovat Potassium sorbate, Sodium benzoate ja Bentzyl alcohol. Säilyvyyttä parantavat myös esimerkiksi alkoholi ja alkoholipohjaiset kasviuutteet. 

5. Hygieniasyyt: Esimerkiksi silmän ympäristöön käytettävien tuotteiden (ripsiväri, silmänympärysvoide, silmätipat) säilyvyyteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Liian pitkään käytössä olleet tuotteet levittävät herkemmin tulehduksia. Muista myös käsitellä tuotteita aina puhtain käsin ja mahdollisuuksien mukaan erillisen lastaimen avulla. Älä lainaa tuotteita hygieniasyistä kaverille.

6. Säilytyspaikka: Säilytyspaikkaan kannattaa kiinnittää huomiota, koska sillä saattaa olla suuri merkitys tuotteen säilyvyydessä. Tuote on aina hyvä pitää siististi omassa pakkauksessaan, valolta, lämmöltä ja kosteudelta suojattuna. Liian kuumia tai aurinkoisia säilytyspaikkoja on syytä välttää. Kosteissa ja kuumissa paikoissa mikrobit leviävät helpommin. 

Useasti kosmetiikkatuotteet valitettavasti joutuu pitämään kylpyhuoneessa, jossa suihku on samassa tilassa ja huoneessa on usein kosteaa. Tällöin kylpyhuoneen kaappiin kannattaa sijoittaa vain välttämättömät, päivittäin käytössä olevat tuotteet, joiden kulutus on melko nopeaa. Rasvat, voiteet ja meikit, joita käytät vain silloin tällöin, kannattaa sijoittaa muualle kuin kosteaan kylpytilaan. Hajuvesi olisi hyvä säilyttää pimeässä ja viileässä mahdollisuuksien mukaan. Kynsilakkojen käyttöaikaa voi mahdollisesti saada pidennettyä pitämällä ne kylmässä, esim. jääkaapissa.

AE2DA281-35AB-4045-922C-6698D1533DF5.JPG

Löysin nettisivun, jossa on mainittu hyviä esimerkkejä eri tuotteiden säilyvyyksistä. Kannattaa käydä vilkaisemassa. Nettisivulle pääset täältä.

Myös tässä asiassa niin sanotun maalaisjärjen käyttö on mielestäni suotavaa. Jos tuote näyttää härskiltä ja haisee pahalle, on se hyvä heittää pois huolimatta siitä, onko viimeinen käyttöpäiväsuositus ohitettu vai ei. Jos taasen parasta ennen -päivämäärä on ohitettu, mutta tuote tuoksuu hyvälle ja näyttää siistiltä, voi sitä mahdollisesti vielä käyttää. Jos vähänkään epäilet, heitä mieluummin tuote pois.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s